(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Проведено аналіз документів провідних міжнародних організацій та наукових робіт з точки зору вироблення стратегії забезпечення радіаційних параметрів якості питної води. Розглянуто параметри радіаційної якості питної води, трактування результатів моніторингу за скринінговим і рекомендованим рівнями, за значенням критерію індивідуальної дози, а також алгоритми встановлення частоти моніторингу радіаційних параметрів питної води. Мета дослідження - аналіз документів авторитетних міжнародних організацій та наукових робіт з точки зору розробки стратегії забезпечення радіаційної якості питної води, а також особливостей практичного застосування параметрів радіаційної якості води у світі та Україні. Методи: бібліографічні, аналітичні. Матеріали. Проведено аналіз документів міжнародних організацій (ВООЗ, МАГАТЕ, МКРЗ, НКДАР), а також вагомих наукових публікацій щодо радіаційної якості питної води через призму досвіду вимірювання вмісту радіонуклідів у питній воді на території України. Результати. Матеріали міжнародних документів та наукових публікацій свідчать про те, що оцінка радіаційних параметрів якості питної води вимагає виваженого аналізу. Іноді за результатами лише одного визначення сумарної альфа- та сумарної бета-активності неможливо зробити однозначний висновок щодо придатності або непридатності питної води для споживання. Зважаючи на значну неоднорідність території України за геологічними характеристиками, для отримання достатніх даних щодо радіоактивності підземних вод необхідним є проведення широких скринінгових досліджень радіаційної якості води у регіонах країни з залученням геологічних і моніторингових служб, місцевих органів.