(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Назва : Гіпергомоцистеїнемія у дітей та лісові пожежі у чорнобильській зоні відчуження Мета дослідження. Визначити роль генотипів фолатного циклу у виникненні гіпергомоцистеїнемії у дітей після лісової пожежі у Чорнобильській зоні відчуження (ЧЗВ). Методи. Імунохімічний, ПЛР у режимі Real-time, математико-статистичний. Результати. Обстеження 84 дітей підліткового віку із Поліського району Київської області дозволило виявити у них зміни метаболічних процесів у вигляді підвищеного продукування гомоцистеїну у зв’язку з лісовою пожежею у ЧЗВ, яка реєструвалася протягом 26-29 квітня 2015 року. Проведений порівняльний аналіз питомої ваги генотипів фолатного циклу у підгрупах дітей з гіпергомоцистеїнемією до і після лісової пожежі показав непричетність до данного явища ендогенного фактора у вигляді генетичного апарату, що контролює синтез ферментів фолатного циклу. Висновки. Пожежі лісу і торфовищ у ЧЗВ є однією з основних причин підвищення рівня гомоцистеїну у крові дітей з прилеглих районів незалежно від стану генетичної системи фолатного циклу. Контроль над рівнем гомоцистеїну у крові дітей і дорослих, які перебувають під впливом продуктів горіння деревини, що містить радіоактивні елементи, є основним компонентом програми профілактики онкологічних і серцево-судинних захворювань.