(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета дослідження. Вивчити ефективність комплексного лікування працівників гірничорудної та металургійної промисловості, хворих на пневмоконіоз у поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень за показниками інтоксикації у якості оцінки заходів з лікування та профілактики цієї професійної патології легень. Результати. Встановлено, що проведене лікування із застосуванням бронхолітика, мукорегулятора, засобу протизапальної дії, комплексного вітамінного препарату, а також сеансів гіпербаричної оксигенації при Ата 1,3 атмосфери у хворих працівників гірничорудної та металургійної промисловості дозволило знизити активність процесів запалення за вмістом у периферичній крові загальної кількості лейкоцитів, їх паличкоядерних та сегментоядерних субпопуляцій, зменшити більшість індексів інтоксикації: лейкоцитарний індекс інтоксикації, гранулоцитарно-агранулоцитарний індекс, загальний індекс інтоксикації, індекс зсуву вліво та індекс співвідношення лейкоцитів до швидкості осідання еритроцитів, вказуючи на зниження активності системного запалення з одночасним пригніченням явищ інтоксикації. У порівнянні з іншими хворими на професійні захворювання легень комплексне лікування обумовило більш вагоме зменшення вмісту сегментоядерних та паличкоядерних лейкоцитів, а також основних інтегральних індексів інтоксикації: лейкоцитарний індекс інтоксикації, гранулоцитарно-агранулоцитарний індекс, загальний індекс інтоксикації. Таким чином, комплексне лікування працівників гірничорудної та металургійної промисловості, хворих на пневмоконіоз у поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень є важливою ланкою у системі заходів з лікування та профілактики цієї професійної патології легень. Висновки. У працівників гірничорудної та металургійної промисловості, хворих на пневмоконіоз у поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень комплексне лікування із застосуванням бронходилятатора, протизапального засобу, мукорегулятора за допомогою небулайзера, комплексного вітамінного препарату групи В внутрішньом’язово та гіпербаричної оксигенації дозволило покращити деякі показники запалення та індексів інтоксикації, що є предиктором позитивного перебігу захворювання. Оцінка результатів проведеного комплексного лікування хворих працівників вказує на суттєву позитивну динаміку процесів інтоксикації та дозволяє розглядати його як важливу ланку у системі заходів, спрямованих на лікування та профілактику цього професійного захворювання легень.