(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Назва статті: Закономірності формування захворювань печінки у постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС Метою дослідження стало визначення механізмів формування та прогредієнтності хронічних дифузних захворювань печінки у постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС з розробкою діагностичних критеріїв фіброзних змін при цій патології. Матеріалами дослідження були результати обстеження та лікування в умовах клініки ДУ «ННЦРМ НАМН України» постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, 57 із яких, за критеріями включення та виключення, було віднесено до основної групи. Методами дослідження були: загальноклінічне обстеження, інструментальні дослідження (ультразвукова діагностика органів черевної порожнини), біохімічні, медико-статистичні, інформаційно-аналітичні. Результати дослідження: доведено, що у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи основною патологією печінки є неалкогольна жирова хвороба печінки, на тлі якої розвивається виражене порушення жирового обміну, достовірне зниження холестерину, бета-ліпопротеїдів, що можна вважати маркером розвитку цирозу в УЛНА хворих на НАЖХП; наведені чинники прогресування цирозу з маніфестацією захворювання на стадії декомпенсації.