(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета роботи: розробка та апробація розрахунку індексу людського здоров’я (ІЛЗ) та індексу медичного забезпечення населення (ІМЗН) для комплексної оцінки стану здоров’я населення, які б оптимальним чином агрегували показники захворюваності, інвалідності та смертності населення. Матеріали дослідження: статистичні дані МОЗ України за 2017 рік щодо захворюваності, інвалідності, смертності населення України та рівня забезпечення населення медичною допомогою, а саме - забезпеченість лікарями, середнім медичним персоналом та лікарняними ліжками, для визначення ІЛЗ та ІМЗН. Результати. Розроблений раніше різними авторами індекс здоров’я не відповідає вимогам ВООЗ і до цього часу не знайшов свого застосування в практиці охорони здоров’я. Нами створено ІЛЗ за аналогією з методикою розрахунку індексу людського развитку (ІЛР). З розрахунків видно, що чим менший ІЛЗ, тим гіршим слід вважати рівень здоров’я населення, а чим він більший, тим кращим слід вважати рівень здоров’я. Розрахувавши середню величину індексу 0,603 та 0,117, отримали, що середні величини індексу лежать у межах 0,603±0,117, тобто, від 0,513 до 0,747. Величини нижче 0,513 вважаються низькими, а вище 0,747 – високими індексами людського здоров’я. Розподіл областей України за величиною ІЛР показав, що групу з гарним здоров’ям склали 4 області з середнім ІЛЗ, який дорівнює 0,800. Групу із задовільним здоров’ям склали 15 областей з середнімм ІЛЗ, який дорівнює 0,635, а в групу з незадовільним здоров’ям увійшли 3 області з середнмм ІЛЗ, який дорівнює 0,453. Середні групові величини індексу медичного забезпечення населення становили: в групі областей з гарним здоров’ям населення – 0,601, із задовільним здоров’ям – 0,513, з незадовільним здоров’ям – 0,562. Дисперсійний аналіз показав, що ці величини між собою суттєво не відрізняються (F=0,56; р>0,05). Тому всі групи населення областей з різним рівнем здоров’я мають, приблизно, однаковий рівень забезпечення медичною допомогою. Висновки. Вышенаведені результати аналізу з використанням необхідних методів математичної статистики дають підґрунтя для ствердження, що запропоновані інтегральні індекси людського здоров’я та медичного забезпечення населення, які адекватно відображають реальність і простоту застосування, можна рекомендувати для використання в практику медичної статистики як на рівні МОЗ, так і на рівні ВООЗ. З їх допомогою можна порівнювати рівень здоров’я населення та його забезпечення медичною допомогою в розрізі окремих регіонів або країн.