(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета роботи: встановлення відповідності існуючого фонду закладів загальної середньої освіти в Україні сучасним вимогам «Нової української школи» за гігієнічними критеріями оцінки архітектурно-планувальних рішень. Результати дослідження. За 30-річний період кількість шкіл зменшилась на 30%. Основний фонд ЗЗСО в Україні становлять будівлі, збудовані у 60-90 роках минулого століття. За чинними нормативними документами санітарного та містобудівного законодавства, існуючі навчальні приміщення ЗЗСО мають в основному прямокутну форму та площу 50 м². За вимогами НУШ передбачається створення восьми різних за функціональним призначенням осередків з їх змінним використанням у просторі одного класу. За результатами проведених розрахунків встановлено, що при дотриманні всіх нормативних відстаней розташування парт та внутрішніх конструкцій в єдиному просторі типового класу площею 50 м² залишається лише 26,4 м² вільної площі для розташування одномісних парт, при цьому останній ряд парт розміщується впритул до стіни (що не відповідає нормативній відстані 0,65 м). Слід зазначити, що при будівництві нових ЗЗСО за вимогами ДБН В.2.2-3:2018 з площею класів 60 м² з дотриманням нормативних відстаней для розташування парт залишається 31,2 м², що дозволяє розмістити 20 парт. Висновки. З метою адаптації існуючого фонду ЗЗСО України під потреби реформи освіти НУШ та забезпечення умов охорони здоров’я учнів обґрунтовано новий показник розміщення 15 навчальних місць з одномісними партами, що може бути реалізовано в умовах дистанційного навчання.