(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета дослідження: вивчення поінформованості молоді після закінчення школи щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів збереження здоров’я та дотримання цих принципів. Методи дослідження. Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Результати оброблювалися за допомогою загальноприйнятих статистичних методів. Результати. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Висновок. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загальноосвітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них навичок здорового способу життя і здорового харчування.