(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2021)
Мета роботи: еколого-гігієнічна оцінка електромагнітних полів як фактора навколишнього середовища у сучасних умовах. Матеріали та методи. На основі аналізу наукової літератури окреслено коло питань про значення електромагнітних полів різних частот та інтенсивностей в життєдіяльності людини. Результати та їх обговорення. Зважаючи на подальший розвиток народного господарства країни, однією з актуальних проблем залишаються безпека та захист населення від впливу електромагнітних полів у промисловості та побуті, враховуючи, що їхня біологічна дія на організм людини є дуже складною та до кінця не дослідженою. Особливої уваги у цьому плані потребують питання використання ручних телефонів та комп’ютерів, з якими постійно працюють люди різного віку, статі та фізіологічного стану організму. Тому існуючі заходи захисту від негативного впливу ЕМП потребують подальшого удосконалення та доопрацювання. Висновки. Захист населення від несприятливого впливу електромагнітного випромінювання різних частот та інтенсивностей залишається й надалі актуальною екогігієнічною проблемою людства, у вирішенні якої повинні брати участь медпрацівники, інженери, біологи, екологи та інші фахівці.