(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2022)
Мета роботи - оцінити ступінь ризику для здоров’я сільського населення різного віку за постійного надходження нітратів з питною водою. Матеріали та методи досліджень. Доослідження проходили на сільських селітебних територіях Житомирської області і є частиною науково-дослідної роботи у контексті стійкого розвитку». Зразки питної води відбирали з громадських і приватних джерел нецентралізованого водопостачання: колодязів, свердловин та природних джерел. Всього було відібрано 549 проб води. Під час виконання досліджень використовували такі загальнонаукові методи як: аналітичний, польовий, лабораторний та статистичний. Результати дослідження. Серед досліджених районів найбільше перевищення середнього вмісту нітратів зафіксовано у воді сільських населених пунктів Бердичівського району. Оцінка ризику показала, що найбільш чутливою групою населення до дії нітратів є діти 0-10 років, а серед дорослого населення жінки виявились більш уразливими до нітратів, ніж чоловіки. Доведено значні кореляційні зв’язки між перевищенням вмісту нітратів у воді та онкозахворюваннями серед дорослого та дитячого населення Бердичівського району. Висновки. Доведено, що при постійному пероральному надходженні нітратів з питною водою спостерігається виникнення шкідливих впливів на здоров’я сільського населення, яке за чутливістю до їх дії розподілялось наступним чином: діти 0-10 років > дорослі жінки > дорослі чоловіки > підлітки. Враховуючи отримані результати, необхідно проводити постійний моніторинг якості питної води джерел нецентралізованого водопостачання сільських населених пунктів та інформувати сільське населення про якість води та вплив її домішок на здоров’я людини.