(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2022)
Мета: порівняти антимікробну ефективність ультрафіолетових опромінювачів різного типу. Матеріали та методи. В роботі використовували ультрафіолетові опромінювачі різних типів та різних виробників, рекомендовані для застосування з метою знезараження повітря та поверхонь приміщень. Ефективність дії щодо знезараження поверхонь від тест-мікроорганізмів Staphylococcus aureus та Pseudomonas aeruginosa проводили згідно МУ «Методы испытаний дезинфекционных средств для оценки их безопасности и эффективности». Виявляли загальну кількість аеробних мікроорганізмів та плісеневих грибів відповідно до Державної Фариакопеї України 2.0, п. 2.6.12. Результати досліджень. Було встановлено ефективність застосування ультрафіолетового опромінення щодо знезараження поверхонь найбільш стійкими представниками грамнегативних та грампозитивних мікроорганізмів з використанням портативного «Індивідуального ультрафіолетового опромінювача ALED UVC-1W» протягом 1 хв. Ефект знезараження становив 4,02 lg для S. aureus та 4,08 lg P. aeruginosa. Показано ефективну дію бактерицидного ультрафіолетового опромінення за застосування опромінювачів відкритого типу (з жалюзі) «UV-BLAZE». Відмічено зменшення загальної кількості мікроорганізмів, в тому числі плісеневих грибів в повітрі в 36 разів (приміщення №1) та 136 разів (приміщення №2). Знезараження поверхонь приміщень щодо аналогічних показників становило 98,6 % та 99,5 % відповідно. Відмічено зниження рівня мікробіологічного забруднення повітря приміщень за застосування світлодіодного опромінювання світильниками «ALED T5NXXX UVC-5W-01» відкритого типу впродовж тривалого часу (8 годин). Ефективність знезараження була на рівні 77 % для бактерій та 83,3 % для грибів.