(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2022)
Проведено дослідження захворюваності на злоякісні новоутворення (ЗН) населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. Вивчення демографічної ситуації встановило, що на відміну від західних європейських країн, де середня очікувана тривалість життя постійно зростає, в Україні у 2005–2006 рр. відмічено суттєве зменшення цього показника із деяким зростанням у 2009–2019 рр. Очевидно, ця обставина може впливати на рівень захворюваності на ЗН, оскільки найвищий ризик захворювання на рак спостерігається саме у старшому віці. Мета роботи: визначити частоту та ризик злоякісних новоутворень в групах населення України, які зазнали радіаційного впливу внаслідок аварії на ЧАЕС у віддаленому післяаварійному періоді. Матеріали та методи. Дослідження проводилось на основі довгострокового моніторингу злоякісних новоутворень у групах постраждалих – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1986–1987 рр., евакуйованих із зони відчуження, мешканців найбільш забруднених радіонуклідами територій. Результати. Має місце істотне перевищення очікуваного рівня захворюваності на рак щитоподібної залози серед УЛНА – у 4,5 рази, евакуйованих – у 3,8 раза, мешканців радіоактивно забруднених територій – у 1,3 рази. Рівень захворюваності на лімфоми та лейкемії мешканців забруднених радіонуклідами територій різко підвищився у перші роки після аварії, але в наступні роки знизився и не перевищував показники Київської та Житомирської областей, а також України в цілому. В українсько-американському епідеміологічному дослідженні «випадок-контроль» було підтверджено надлишковий ризик лейкемії в УЛНА, який становив у 1986–2006 рр. 2,38 (0,49–5,87). При цьому, оцінки ризику були подібними для хронічної лімфоцитарної лейкемії та інших форм цього захворювання в цілому. Достовірне перевищення національного рівня захворюваності на рак молочної залози виявлено тільки у жінок-УЛНА 1986–1987 рр. У 1994–2019 рр. SIR становив 156,3 % (95 % ДІ 141,0–171,5). Висновки. У зв’язку з тим, що латентний період різних форм радіогенних ЗН сильно варіює і для деяких форм є дуже тривалим, особливу увагу слід приділяти не тільки зазначеним вище нозологіям, а також і раку інших локалізацій.