(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2022)
Назва українською: Гіпергомоцистеїнемія у дітей – індикатор екологічного неблагополуччя, пов’язаного з Чорнобильською зоною відчуження. Мета дослідження: визначення участі генетичного фактора (поліморфізм MTHFR:C677T), що впливає на активність основного фермента фолатного циклу – метилентетрагідрофолатредуктази та зовнішньосередовищного впливу, що включає радіаційний чинник, у виникненні стану гіпергомоцистеїнемії у дітей, які проживають поблизу Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ). Методи дослідження: імунохімічний, математико-статистичний. Результати. У рамках міжнародних проєктів визначено рівні гомоцистеїну (Нсy) та алельних варіантів генетичного поліморфізму MTHFR:C677T у 624 дітей віком 13-17 років з Іванківського та Поліського районів Київської області. Встановлено, що підвищення рівня Нсy у крові та збільшення кількості випадків гіпергомоцистеїнемії в обстежених групах дітей пов’язане з лісовими пожежами у ЧЗВ у 2015 та 2020 роках. В умовах вираженого впливу радіоактивних агентів та продуктів горіння лісових дерев питома вага випадків гіпергомоцистеїнемії у групах дітей з алеллю Т поліморфізму MTHFR:677 у геномі і без неї не мала статистичних відмінностей. Індикатором екологічного неблагополуччя у ЧЗВ та прилеглих до неї районах є підвищення понад фізіологічний рівень концентрації Нсy у крові дітей підліткового віку з відсутністю у геномі алелі Т поліморфізму MTHFR:677. У районах, які постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, необхідне регулярне проведення моніторингових досліджень стану здоров’я дітей з використанням тестів на вміст Нсу у крові та визначення генів фолатного циклу.