(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета роботи: розробити специфічну високочутливу методику визначення концентрації натрію диклофенаку в атмосферному повітрі з урахуванням особливостей мікроконцентрацій діючої речовини. Матеріали та методи дослідження. Дослідження з розробки методики визначення натрію диклофенаку в атмосферному повітрі здійснювались у лабораторних умовах з подальшою апробацією на фармацевтичному підприємстві «Лубнифарм». Відбір проб повітря проводився за допомогою електроаспіратора типу ТАЙФУН-С4 протягом 30 хв. зі швидкістю 20 л/хв. Випробування щодо визначення концентрації натрію диклофенаку у повітрі здійснювалося шляхом концентрування аналітичної проби (аерозоль натрію диклофенаку у воді) методом твердофазної екстракції за допомогою картриджів для твердофазної екстракції Oasis MCX 6cc (150 mg) LP Extraction Cartridges, після якої проводилася десорбція розчинником — метанолом. Отримані проби аналізували методом високоефективної рідинної хроматографії з використанням хроматографа фірми Dionex Ultimate 3000 з діодно-матричним детектором. Чутливість методу досягає нг/мл. Показано, що концентрація речовини у повітрі визначалася у межах 2-200 мкг/м3. Результати. Розроблено специфічну високочутливу методику визначення концентрації натрію диклофенаку у повітрі та проведено апробацію шляхом визначення концентрації натрію диклофенаку у повітрі робочої зони фармацевтичного підприємства «Лубнифарм» під час проведення певних аналітичних операцій (пересипання, зважування субстанції, подрібнення таблеток, що містять аналізований активний фармацевтичний інгредієнт, гомогенізація). Доведено лінійність залежності площі піку натрію диклофенаку від концентрації субстанції у розчині (0,025-10 мкг/мл). Аналіз показав, що леткі мікрочастинки субстанції натрію диклофенаку піддаються повітряному осадженню, тому певна кількість АФІ проникає в аналізовані зразки інших лікарських засобів, що розташовані поруч. Цей факт може призвести до отримання недостовірних результатів під час контролі якості та безпеки лікарських засобів, що може мати негативні наслідки для збереження здоровʼя населення у разі застосування лікарських засобів неналежної якості. Висновки. За результатами проведених досліджень встановлено, що розроблена методика є високочутливою та дозволяє визначати нано- та мікроконцентрації натрію диклофенаку у повітряному середовищі.