(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета: дослідження впливу хлороформу та сульфату алюмінію питної води на гематологічні показники піддослідних тварин. Матеріали та методи: комбінована дія хлороформу та сульфату алюмінію на гематологічні показники. Результати дослідження. Оцінюючи результати досліджень комбінованої дії хлороформу та сульфату алюмінію, можна стверджувати, що найвиразніші зміни спостерігаються у групах тварин з максимальним рівнем навантаження – 3 та 5 ГДК, як за умов ізольованій дії хлороформу та сульфату алюмінію, так і за умов їхньої поєднаної дії. Виявлені зміни свідчать про вплив діючих факторів на кооперативний характер зв’язування кисню гемоглобіном, що впливає на забезпечення транспортної функції білка і, відповідно, на захисну функцію групи лейкоцитів. Зміни лейкограми відображають фази розвитку захисно-адаптаційних процесів в імунокомпетентній системі крові і можуть свідчити про формування адаптаційно-пристосувальних реакцій, спрямованих на підтримку сталості гомеостазу організму з подальшим їх зривом та вичерпуванням компенсаторних механізмів. Висновки. Зазначені зміни морфологічного складу крові можуть бути ознаками порушень фізіологічних процесів, що відбуваються в організмі, уповільнення окисно-відновлювальних реакцій, гіпоксичних проявів, зниження та послаблення імунної відповіді та реактивності, що не може не вплинути на життєдіяльність та тривалість життя дослідних тварин. Екстраполяція цих результатів на людину дозволяє припустити, що постійне споживання населенням питної води з понаднормативним вмістом хлороформу та сульфату алюмінію з часом може призвести до змін у системі крові, послаблення захисної імунної функції організму та створення умов для розвитку неінфекційної патології.