(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета дослідження: оцінка впливу інкорпорованих радіонуклідів 137Cs на фізичний розвиток хлопчиків та дівчаток, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження, з урахуванням стану фолатного циклу та генетичного поліморфізму MTHFR:C677T. Методи дослідження. Інструментальний, лабораторний, математично-статистичний. Результати. У рамках міжнародних проєктів проведено оцінку фізичного розвитку дітей за індексом Рорера (ІР), визначено рівні та взаємозв’язок інкорпорованого 137Cs, вітамінів В6, В9, В12, гомоцистеїну (Нсy), алельних варіантів генетичного поліморфізму MTHFR:C677T у 260 дітей віком 13-17 років із Іванківського та Поліського районів Київської області, прилеглих до Чорнобильської зони відчуження. Встановлено, що серед обстежених найбільшу питому вагу становить підгрупа підлітків з гармонійним фізичним розвитком (відповідно для хлопчиків – 70,40%, для дівчаток 65,93%). Показано, що хлопчики та дівчатка з дисгармонійним високим фізичним розвитком (відповідно 15,20% та 25,19%) містили у своєму організмі вірогідно менше радіонуклідів 137Cs порівняно з дітьми із підгруп гармонійного та дисгармонійного низького фізичного розвитку. В аналізованих групах хлопчиків та дівчаток реєструвався зворотний кореляційний зв’язок між питомою активністю 137Cs та значеннями антропометричних показників. Найбільш виражений зворотний зв’язок між питомою активністю 137Cs та значеннями маси, а також довжини тіла та ІР, виявлено у підгрупі гармонійно розвинених дівчаток. Підгрупа гармонійно розвинених хлопчиків відрізнялася від підгрупи гармонійно розвинених дівчаток вищою питомою активністю 137Cs в організмі та вищим рівнем Hcy у крові. Зниження рівня Hcy у крові гармонійно розвинених дівчаток, порівняно з гармонійно розвиненими хлопчиками, може бути пов’язане з вищим рівнем вітаміну В12 у крові, а також з більш інтенсивним функціонуванням циклу транс-сульфурації. Порівняльний аналіз показав, що у підгрупі дівчаток з надмірною масою тіла питома вага випадків носійства генотипів, складених з нейтральних алелів C/C поліморфізму MTHFR:677, більша, ніж у підгрупі гармонійно розвинених дівчаток. При цьому зареєстровано меншу питому активність 137Cs в їхньому організмі. Висновок: інкорпоровані радіонукліди 137Cs викликають зменшення маси тіла у дітей, які мешкають на території, що постраждала від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. При цьому відбувається порушення обміну речовин у вигляді збільшення вмісту у крові Hcy, яке більш виражене у хлопчиків. Процес інкорпорації радіонуклідів 137Cs в організм дітей, можливо, пов’язаний з алелею Т поліморфізму MTHFR:C677, що впливає на активність метилентетрагідрофолатредуктази.