(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета дослідження. Епідеміологічна оцінюванка ризиків розвитку непухлинних хвороб органів травлення в евакуйованих осіб із 30-кілометрової зони Чорнобильської атомної електростанції протягом 1992–2016 років дослідження, аналіз впливу іонізуючого випромінювання у малих дозах. Матеріали і методи. Епідеміологічні дослідження проводилися в когорті 4501 дорослої особи, евакуйованих із 30-кілометрової зони ЧАЕС, з наявністю реконструйованих ефективних доз зовнішнього іонізуючого випромінювання діапазоном 0,001 Зв ÷ 0,38 Зв. Загальну когорту досліджуваних стратифіковано на 2192 особи, які експоновані дозами у діапазоні (0,001 Зв ÷ 0,05) Зв (КГ) (контрольна група – внутрішній контроль) та на 2309 осіб з дозами діапазону 0,051 Зв ÷ 0,38 Зв, експонована група (ЕГ). Застосовано такі епідеміологічні показники: абсолютний ризик (AR); відносний ризик (RR) з 95% (±СІ) довірчими інтервалами (показник змін величин ризиків з рівнем значимості (р