(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета роботи: визначити вплив звалищ твердих побутових відходів (ТПВ) (на прикладі звалища ТПВ, розташованого біля села Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області) на здоров’я та умови проживання населення навколишніх населених місць. Матеріли та методи. Аналіз даних захворюваності населення, за даними статистичної звітності, проводився у трьох населених пунктах. Для незалежної оцінки стану здоров’я мешканців прилеглих до звалища територій було розроблено анкету та проведено опитування населення (89 анкет). Результати. Аналіз даних захворюваності населення прилеглих до звалищ населених пунктів показав, що негативний вплив звалищ на довкілля суттєво пливає на умови проживання населення, у тому числі і на показники здоров’я. Виявлено, що рівень захворюваності населення на серцево-судинні хвороби, хвороби органів дихання, інфекційні хвороби у прилеглих до звалищ селах перевищує у середньому в 1,5-2,0 рази аналогічні середні показники по області. При цьому спостерігається тенденція до зростання показників захворюваності в 1,4-2,3 рази зі зменшенням відстані від населеного пункту до звалища від 960 м до 500 м. Соціологічне опитування населения за розробленою нами анкетою (89 респондентів) показав, що більшість населення оцінює стан навколишнього середовища у своєму населеному пункті та на прилеглій території як незадовільний, пов’язуючи це з впливом звалища ТПВ, а також відзначає, що функціонування поблизу населеного пункту звалища ТПВ негативно впливає на їхнє здоров’я та умови проживання.