(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета. З позицій громадського здоров’я визначити та проаналізувати співвідношення різних складових порушення здоров’я, а саме біометричних (disease), соціальних (sickness), та його самооцінки (illness). Матеріали та методи. Джерелом вихідної інформації були дані анкетування дорослого населення. Всі питання анкети стосувались трьох проявів хвороби: «disease», «illness», «sickness. Для інтегрального оцінювання складових порушення здоров’я, визначення співвідношення між ними та аналізу одержаних результатів були використані математичні методи. Результати. Для громадського здоров’я, яке є найбільш соціально орієнтованою галуззю медицини, вкрай важливим є врахування не тільки біомедичних (disease), але й соціальних (sickness) аспектів хвороби, а також його самооцінки (illness). В даному дослідженні нами було розглянуто поєднання та взаємозв’язок різних проявів хвороби у тріаді Тведдла, проведено порівняльний аналіз її складових. Встановлено, що співвідношення між різними формами нездоров’я залежать як від віку, так і статі респондентів. Знання співвідношення та взаємозв’язку складових тріади Тведдла необхідне для розробки найбільш ефективних шляхів подолання хвороб та поліпшення здоров’я. Урахування компонентів тріади Тведдла, а саме, disease, illness та sickness є надзвичайно важливим для медицини, соціальної політики та системи охорони здоров’я.