(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета роботи. Дослідження фізичних характеристик великих за геометричним розміром світлових відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів можливого несприятливого впливу на зоровий аналізатор мешканців оточуючої житлової забудови. Результати та їх обговорення. У зв’язку з розвитком зовнішньої реклами, на електронних панно нового покоління можна відображати відео, мультимедійну, кольорову, динамічну інформацію, а також оперативно оновлювати рекламні матеріали, що може викликати перевантаження зорової системи і порушувати нормальну роботу мозку, призводити до перевтоми. Проведені дослідження відеоекранів за нормованими параметрами: освітленості (лк), яскравості (кд/м2) і ненормованими: енергетичної освітленості (мВт/м2), колірної температури (К), світлової пульсації (%) свідчать про їх відповідність нормативним вимогам України та не перевищують рівнів регламентованих за іншими стандартами і рекомендованих за даними літератури для джерел видимого випромінювання. Виняток становить кутовий розмір видимого з житлового приміщення екрана рекламного щита, що потребує подальших досліджень. Висновки. Використання великих за геометричним розміром відеоекранів динамічного рекламного устаткування, особливо, в районах щільної житлової забудови та інтенсивного транспортного руху, потребує удосконалення методичних підходів до оцінки ризиків візуального дискомфорту та впливу на здоров’я населення.