(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета дослідження – вивчити адаптаційні можливості серцево-судинної системи школярів, що проживають в Чорнобильській зоні відчуження. Методи дослідження. Антропометричний, інструментальний, математико-статистичний. Результиы. Дослідженням було охоплено 1139 школярів у віці 6-17років (579 хлопців, 560 дівчат), які проживають у сільських населених пунктах Іванківського та Поліського районів, розташованих поблизу Чорнобильської зони відчуждення. Обстеження передбачало визначення питомої активності 137Cs (Бк/кг) в організмі дітей з наступним розрахунком медіани та інтерквартильного розмаху в аналізованих групах; фізичної працездатності школярів з визначенням индекса Руфье; оцінку рівня функціонування серцево-судинної системи та її адаптаційного потенціалу. У більшості обстежених дітей виявлено напруження та незадовівльна адаптація серцево-судинної системи. Зрив механізмів адаптації у школярів реєструвався в 17,38 % випадків, при цьому, в групі дівчат з підвищеною масою тіла він спостерігався вірогідно частіше, ніж у групі хлопців. Причиною такої ситуації, з урахуванням генетичних особливостей та питомої активності 137Cs в організмі, може бути гіподинамія. Задовільна адаптація як показник здоров’я та стабільної рівноваги всіх систем організму дитини, спостерігалась тільки на рівні 5-7 %. Зроблено висновок про необхідність проведення постійного моніторингу адаптаційних можливостей серцево-судинної системи у школярів, що проживають поблизу Чорнобильської зони відчуження, для запобігання розвитку у них тяжких захворювань у майбутньому. При оцінці фізичного розвитку та стану серцево-судинної системи необхідно також враховувати рівень інкорпорованих радіонуклідів та стан генетичного апарату фолатного циклу.