(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Вступ. Нещасні випадки (НВ) – одна з причин смертності та інвалідизації, пов’язаної з трудовою діяльністю. За оцінками МОП близько 2,3 млн. чоловіків і жінок у світі щорічно гинуть в результаті нещасних випадків на робочому місці або пов’язаних з роботою захворювань. В Україні за останні роки відмічається поступове зниження рівня виробничого травматизму (ВТ). Статистичні показники свідчать про складність ситуації щодо формування кількості травм на виробництві в залежності від соціально-економічних умов, стану охорони праці, медико-демографічних характеристик працюючих, змін в законодавстві щодо відповідності міжнародним вимогам. ВТ тісно пов’язаний з рівнем ВВП, фінансовими кризами, а також з такими викликами часу як пандемія COVID-19, проведення військових дій після вторгнення РФ в Україну, виникнення небезпеки при виконанні робіт в умовах бойових дій. Мета дослідження - виявлення закономірностей формування показників виробничого травматизму в Україні за роки незалежності в умовах пандемії COVID -19 та в період воєнного стану. Матеріали та методи дослідження: вивчення поширеності виробничого травматизму було здійснено за принципом суцільної статистичної вибірки первинних документів, складених на всі випадки вперше виявлених та зареєстрованих в Україні НВ на виробництві, за 1991-2022 роки. Аналіз ВТ проведено за видами економічної діяльності. Матеріали оброблено відповідно до поставлених завдань класичними методами медичної статистики, зв’язок між статистичними показниками визначали з використанням коефіцієнта кореляції Спірмена для оцінки зв’язку окремих показників. Результати дослідження та їх обговорення. За роки незалежності формування показників ВТ обумовлено факторами соціально-економічних, нормативно-правових трансформацій, чисельністю і зайнятістю населення в трудовому процесі. Коефіцієнт частоти НВ (Кчз) дорівнює в середньому 0,31, в той час як у вугільної промисловості - 7,89 ; на транспорті - 1,6 ; в сільському господарстві - 1,14 ; гірничорудній і нерудній промисловості - 0,99 % ; металургійній промисловість - 0,96 ; машинобудуванні - 0,48. Коефіцієнт тяжкості - Кт має дещо інше ранжування, при середньому Кт 26,42 перше місце належить транспорту - 65,02 ; друге - гірничорудній і нерудній промисловості - 48,13; трете - вугільній промисловості – 36,96 ; четверте - металургійній промисловості - 32,8 ; п’яте - будівництву - 32,72 ; шосте – газовій промисловості - 31,08 ; наступне - машинобудуванню - 26,32. Кількість захворювань на COVID-19 медичних працівників достовірно зменшилась від 2020 до 2022 року. Значна кількість НВ зареєстрована серед працюючих під час виконання трудових обов’язків в умовах бойових дій на критичних підприємствах життєзабезпечення, таких як нафтогазовидобувна, державне управління й оборона, постачання електроенергії, транспорт, машинобудування, охорона здоров’я. Висновки: 1. За роки незалежності спостерігається достовірне зменшення загальної кількості випадків травмування на виробництві. Загальний травматизм у 2022 році зменшився порівняно з 1992 роком у понад 40,0 разів, кількість загиблих на виробництві – у понад 5,0 рази. 2. Рівень травматизму залежить від викликів часу в окремі визначені періоди становлення держави, що спричинює коливання або сплеск НВ на виробництві. 3. Оцінка зв’язку ВВП і структурних зрушень ВТ (індекс Is) віддзеркалює процент смертельних випадків в структурі травматизму і є одним з показових характеристик стану охорони праці в Україні. Збільшення ВВП в період 1992-2014 років корелює з Is rs=0,97 (коефіцієнт кореляції Спірмена p