(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2023)
Мета роботи полягала у визначенні пріоритетних об’єктів спостережень та критеріальних показників їх забруднення внаслідок воєнних дій. Матеріали та методи дослідження: бібліографічні, бібліосемантичні, гігієнічні, аналітичні. До аналізу включено наукові джерела, що містять матеріали міжнародного досвіду з вивчення впливу воєнних дій на стан довкілля та умови проживання населення. Результати. На підставі узагальнення літературних даних та власних досліджень, виконаних у передвоєнний період, проаналізовано ймовірні наслідки забруднення довкілля у результаті воєнних дій та визначено їхні основні небезпеки. Показано, що основним об’єктом, де акумулюються шкідливі чинники бойових дій, є ґрунт. У місцях ведення воєнних дій спостерігається просочення у ґрунт палива, нафтопродуктів, хімічних залишків, уламків вибухових засобів (мін, снарядів, ракет), хімічні елементи яких несуть загрозу не тільки зараз, а ще й визначають небезпеку на перспективу. Зокрема, показано, що важкі метали і продукти їх окислення, продукти горіння та численні пожежі зумовлюють стійке забруднення довкілля такими стійкими сполуками, як важкі метали (свинець, кобальт, кадмій, молібден, нікель, цинк, марганець тощо), а також поліциклічні ароматичні вуглеводні, які усі є стійкими у навколишньому середовищі, зокрема у ґрунтах, де вони накопичуються і циркулюють за ланцюгами «повітря – ґрунт – вода – рослини – тварини – людина», і тим самим впливатимуть на здоров’я населення ще багато років шляхом вторинного забруднення атмосферного повітря та продуктів харчування, особливо рослинного походження, вирощених на забруднених територіях. Висновок: проаналізовано забруднення довкілля у місцях базування військової техніки, важких транспортних засобів, місць зберігання палива, снарядів, нафтопродуктів тощо. Показано можливість гострого та хронічного впливу, що створює умови для кумуляції забруднюючих речовин у місцях життєдіяльності людини. Визначено пріоритетні об’єкти контролю довкілля, критеріальні їхні показники та кратність їх вимірювань для попередження їхнього негативного впливу на здоров’я населення в екстремальних умовах.