На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 1 (110), 2024


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 2 (107)   -   ТРАВЕНЬ, 2023   -   Сторінки: 48-53
До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування
Петренко О.Д.1, Гуліч М.П.1, Любарська Л.С.1
1 ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ", Київ

АНОТАЦІЯ:
Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти.

Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей.

Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності.

Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільство.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
непереносимість глютену, целіакія, шкільне харчування, меню, безглютенові страви, безглютенові продукти
ЛІТЕРАТУРА:
1. Day L., Augustin M.A., Batey I.L., Wrigley C.W. Wheat-Gluten Uses and Industry Needs. Trends in Food Science & Technology. 2006. Vol. 17, № 2. P. 82–90. DOI : https://doi.org/10.1016/j.tifs.2005.10.003
2. Husby S., Koletzko S., Korponay-Szabу I., Kurppa K., Mearin M.L., Ribes-Koninckx C. et al. European Society Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Guidelines for Diagnosing Coeliac Disease 2020. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2020. Vol. 70, № 1. P. 141–156. DOI : https://doi.org/10.1097/mpg.0000000000002497
3. Губська О. Ю., Денесюк О. Р. Целіакія: фокус на прихильність до безглютенової дієти. Аналітичний огляд літератури. Current aspects of military medicine. Сучасні аспекти військової медицини : зб. наук. пр. К., 2022. Т. 29. DOI : https://doi.org/10.32751/2310-4910-2022-29-5
4. Хижняк О., Ніколаєв Р. С., Манська К. Г., Олексик О. Т., Плехова О. І. Захворювання щитоподібної залози та целіакія: огляд літератури та власні дослідження. Проблеми ендокринної патології. Problems of Endocrine Pathology. 2023. Т. 80, № 1. С. 73–81. DOI : https://doi.org/10.21856/j-pep.2023.1.09
5. Richardson A., Chu S., Agapides M., Adelstein S., Wallman L., Wienholt L. Gluten-Free Diet Adherence and Implications for the Diagnosis of Coeliac Disease. Pathology. 2022. Vol. 54, №5. P. 606-610. DOI : https://doi.org/10.1016/j.pathol.2021.12.297
6. Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку : Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 : станом на 1 верес. 2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-п#Text
7. Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти : Наказ МОЗ України від 25.09.2020 р. № 2205 : станом на 9 верес. 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1111-20#Text
8. Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства : Наказ М-ва економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219 /станом на 29 січ. 2021 р./ URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text
9. Dennis M., Lee A. R., McCarthy T. Nutritional Considerations of the Gluten-Free Diet. Gastroenterology Clinics of North America. 2019. Vol. 48, № 1. P. 53–72. DOI : https://doi.org/10.1016/j.gtc.2018.09.002
10. Казицька Н.М., Степаненко Т.І., Харитонова О.Н., Перехрест І.М. Непереносимість глютену без целіакії: рекомендації до дієтотерапії в дітей. Медичні перспективи. 2017. № 17. С. 34–40.
11. Kamiсski M., Nowak J.K., Skonieczna-Їydecka K., Stachowska E. Gluten-Free Diet Yesterday, Today and Tomorrow: Forecasting Using Google Trends Data. Arab Journal of Gastroenterology. 2020. Vol. 21, № 2. P. 67–68. DOI : https://doi.org/10.1016/j.ajg.2020.04.004
12. Горач О. О. Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2022. № 3. С. 128–132. DOI : https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.14
13. Слащева А., Федорова Д., Ланська В. Проблеми та перспективи виробництва безглютенових хлібобулочних виробів в Україні. SWorld Journal. 2019. № 15-01. С. 8–13. DOI : https://doi.org/10.30888/2663-5712.2022-15-01-018
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2024. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.