На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 1 (110), 2024


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 3 (108)   -   2023   -   Сторінки: 31-38
Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Гуліч М.П.1, Харченко О.О.1, Петренко О.Д.1, Ященко О.В.1, Любарська Л.С.1
1 ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ", Київ

РЕФЕРАТ:
Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу.

Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану.

Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків.

Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
воєнний час, тривалий стрес, корекція харчування, нутрієнти, вітаміни, мікроелементи
ЛІТЕРАТУРА:
1. Cohen S., Janicki-Deverts D., Doyle W.J., Miller G.E., Frank E., Rabin B.S., Turner R.B. Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2012 Apr 2 ; 109 (16) : 5995-9. https://doi.org/10.1073/pnas.1118355109
2. O’Connor D.B., Thayer J.F., Vedhara K. Stress and Health: A Review of Psychobiological Processes. Annual Review of Psychology. 2021 Jan 4 ; 72 (1) : 663-88. https://doi.org/10.1146/annurev-psych-062520-122331
3. Cohen S., Janicki-Deverts D., Miller G.E. Psychological Stress and Disease. JAMA. 2007 Oct 10 ; 298 (14) : 1685. https://doi.org/10.1001/jama.298.14.1685
4. Morera L.P., Marchiori G.N., Medrano L.A., Defagу M.D. Stress, Dietary Patterns and Cardiovascular Disease: A Mini-Review. Frontiers in Neuroscience. 2019 Nov 12 ; 13. https://doi.org/10.3389/fnins.2019.01226
5. Tomiyama A.J. Stress and Obesity. Annual Review of Psychology. 2019 Jan 4 ; 70 (1) : 703-18. https://doi.org/10.1146/annurev-psych-010418-102936
6. Finch L.E., Tiongco-Hofschneider L., Tomiyama A.J. Chapter 15. Stress-Induced Eating Dampens Physiological and Behavioral Stress Responses. Watson R.R., editor. Nutrition in the Prevention and Treatment of Abdominal Obesity. 2-nd edition. 2019 : 175-87. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816093-0.00015-x
7. Lattimore P.J. Stress-induced eating: an alternative method for inducing ego-threatening stress. Appetite. 2001 Apr ; 36 (2) : 187-8. https://doi.org/10.1006/appe.2000.0387
8. Prytulska N.V., Hulich M.P., Motuzka Yu.M., Aslanian S.A., Zarutskyi Ya.L., Laksha A.M., Antiushko D.P. Enteralna nutrityvna pidtrymka naselennia v umovakh nadzvychainykh sytuatsii [Enteral support of the population in emergency situations]. Kyiv : KNTEU ; 2018 : 280 p. (Ukrainian).
9. Naidu U. Yizha dlia mentalnoho zdorovia. Yak kharchuvatysia, shchob zhyty bez stresu, depresii, tryvozhnosti [Food for mental health. How to eat to live without stress, depression, anxiety]. Kharkiv: Nash format ; 2021 : 344 p. (Ukrainian).
10. O’Connor D.B. Chapter 11. Effects of stress and cortisol on eating behaviour in children and adolescents. Murphy PhN, editor; The Routledge International Handbook of Psychobiology. NY: Routledge ; 2018 : 179-90. https://doi.org/10.4324/9781315642765-13
11. Ministry of Health of Ukraine [On the approval of the norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic food substances and energy. Order No. 1073, 2017 Sep 3]; [cited 2023 Jul 14]. (Ukrainian). Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text
12. Skurikhin Ye., Volgareva M., editors. Khimicheskiy sostav produktov pitaniya [Chemical composition of food products]. Moscow: Agropromizdat ; 1987 : 360 p. (Russian).
13. Simakhina H., Naumenko N., Kaminska S. [Peculiarities of nutrition in extreme life conditions]. Hraal nauky. 2022 Jan 18 (11) : 141-6. (Ukrainian). https://doi.org/10.36074/grail-of-science.24.12.2021.026
14. Bradbury J., Myers S.P., Oliver C. An adaptogenic role for omega-3 fatty acids in stress; a randomised placebo controlled double blind intervention study (pilot) [ISRCTN22569553]. Nutrition Journal. 2004 Nov 28 ; 3 (1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-20
15. Hula N.M., Marhitych V.M. Zhyrni kysloty ta yikh pokhidni pry patolohichnykh stanakh [Fatty acids and their derivatives in pathological conditions]. Kyiv : Naukova dumka ; 2009 : 335 p. (Ukrainian).
16. Lykhochvor V.V., Konyk H.S., Lykhochvor A.M. [Rye oil is a source of all unsaturated fatty acids]; 2017 Jan 11 [cited 2023 Jul 14]. (Ukrainian). Available from: http://agro-business.com.ua/agro/ekspertna-dumka/item/8200-oliia-z-ryzhiiu-dzherelo-vsikh-nenasychenykh-zhyrnykh-kyslot.html
17. Reznikov O.H., Polumbryk O.M., Balon Ya.H., Polumbryk M.O. [Pro- and antioxidant systems and pathological processes in the human body]. Visnyk NAN Ukrainy. 2014 ; (10) : 17-29. (Ukrainian). https://doi.org/10.15407/visn2014.10.017
18. Oleksiuk N.P., Yanovych V.H. [The content of vitamins A, E and carotenoids in various organs and tissues of pond fish]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IBT i DNDKI vetpreparativ ta kormovykh dobavok. 2007 ; 8 (1, 2) : 52-5. (Ukrainian).
19. DeLuca G.C., Kimball S.M., Kolasinski J., Ramagopalan S.V., Ebers G.C. Review: The role of vitamin D in nervous system health and disease. Neuropathology and Applied Neurobiology. 2013 Jul 9 ; 39 (5) : 458-84. https://doi.org/10.1111/nan.12020
20. Buell J.S., Dawson-Hughes B. Vitamin D and neurocognitive dysfunction: Preventing «D» ecline? Molecular Aspects of Medicine. 2008 Dec ; 29 (6) : 415-22. https://doi.org/10.1016/j.mam.2008.05.001
21. Maebashi M., Makino Y., Furukawa Y., Ohinata K., Kimura S., Sato T. Therapeutic Evaluation of the Effect of Biotin on Hyperglycemia in Patients with Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 1993 ; 14 (3) : 211-8. https://doi.org/10.3164/jcbn.14.211
22. Trakhtenberh I., Chekman I., Lynnyk V., Kaplunenko V., Hulich M., Biletska E. et al. [Interaction of trace elements: biological, medical and social aspects]. Visnyk NAN Ukrainy. 2013 ; (6) : 11-8. (Ukrainian). https://doi.org/10.15407/visn2013.06.011
23. Vyslui A. [The role of magnesium in the regulation of physiological processes in the body]. Novyny medytsyny ta farmatsii. 2008 Mar 30 ; (6) 238) : 14. (Russian).
24. Gulich MP, Kharchenko OO, Yemchenko NL, Yermolenko VP, Moiseienko IYe. [Magnesium citrates obtained by aqua nanotechnology: chemical and biological characteristics]. Dovkillia ta zdorovia [Environment & health]. 2014;(4):14-8. (Ukrainian).
25. Gulich M.P., Yemchenko N.L., Kaplinenko V.G., Kharchenko O.O. Trace Elements Zinc and Selenium: Their Significance in the Conditions of the COVID-19 Pandemic. Mikrobiolohichnyi Zhurnal. 2023 Feb 23 ; 85 (1 : 36-45. https://doi.org/10.15407/microbiolj85.01.036
26. Cefalu WT, Hu FB. Role of Chromium in Human Health and in Diabetes. Diabetes Care. 2004 Oct 25 ; 27 (11) : 2741-51. https://doi.org/10.2337/diacare.27.11.2741
27. Sadohurska K.V., Kaplunenko V.H., Chekman I.S. [Chromium and nanochromium: properties, prospects for use in medical practice]. Ukrainskyi medychnyi chasopys. 2014 ; (1) : 14-6. (Ukrainian).
28. Shcherbak S.O., Kyriienko D.V., Butylin V.Iu., Fus S., Shcherbak O. [The use of complex medicinal products containing trace elements in the treatment of patients with diabetes]. Farmatsevtychnyi zhurnal. 2004 ; (1) : 101-4. (Ukrainian).
29. Guarner F., Sanders M.E., Eliakim R., Fedorak R., Gangl A., Garisch J. et al. World Gastroenterology Organisation. [Probiotics and prebiotics. Global practical recommendations of the World Gastroenterological Organization]; 2017. Available from: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2024. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.