На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 1 (110), 2024


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 2 (107)   -   ТРАВЕНЬ, 2023   -   Сторінки: 54-58
Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology
Борисенко А.А.1, Антоненко А.М.1, Алексійчук В.Д.1, Омельчук С.Т.1, Бардов В.Г.1
1 Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

РЕФЕРАТ:
Назва українською:
"Оцінка ризику впливу біфентрину на здоров’я населення при споживанні кукурудзи, вирощеної за інноваційною технологією 3rive 3D"

Анотація. Система внесення пестицидів 3RIVE 3D, розроблена FMC і Micro-Trak Systems Inc. дозволяє зменшити кількість використовуваних пестицидів, підвищуючи їх ефективність. Завдяки запатентованій технології ця інноваційна платформа доставки перетворює традиційну технологію великооб’ємного внесення у малооб’ємну.

Мета роботи – оцінка ризику впливу біфентрину на здоров’я населення при споживанні кукурудзи, вирощеної за інноваційною технологією 3RIVE 3D.

Матеріали та методи. Розраховано показники стабільності біфентрину (діючої речовини препарату Брігейд 3Rive 3D, SC) у кукурудзі, вирощеній за інноваційною технологією 3RIVE 3D (внесення в ґрунт з одночасним висівом насіння кукурудзи). Брігейд 3Rive 3D, SC застосовують як інсектицид на посівах кукурудзи з максимальною нормою витрати 1,2 л/га, одноразово.

Результати дослідження та їх обговорення. При вивченні динаміки залишкової кількості біфентрину в кукурудзі, вирощеній із застосуванням препарату Брігейд 3Rive 3D, SC за технологією 3Rive3D, встановлено, що протягом вегетації вміст біфентрину в кукурудзі поступово знижувався і через 50 діб у качанах була нижче межі кількісного визначення методу.
Інтегральний індекс шкідливості при споживанні харчових продуктів, забруднених пестицидами, становить (IIHCPCF) = ДДД+С+ τ50 = 2+2+2 = 6 балів. Тобто за цим показником біфентрин можна віднести до сполук 3-го класу небезпеки (помірно небезпечні сполуки), оскільки його помірна токсичність (величина ДДД) поєднується з помірною стійкістю в сільськогосподарських культурах і відносно низькою кількістю кукурудзи в харчовому раціоні українців.

Висновки. Встановлено, що відповідно до ДСТУ 8.8.1.002-98 біфентрин відноситься до 3 класу небезпеки – помірно стійкі сполуки. За значенням інтегрального показника небезпеки при споживанні забруднених пестицидами харчових продуктів біфентрин можна віднести до 3-го класу небезпеки (помірно небезпечні сполуки). Оскільки застосування препарату Brigade 3Rive 3D, СК за технологією 3Rive3D для захисту кукурудзи не несе ризику забруднення посівів та споживання кукурудзи населенням, погіршення екологічної ситуації, а також має значні агроекономічні переваги популяційної безпеки. Застосування пестицидів за технологією 3Rive3D є дуже перспективним і в майбутньому буде активно та широко впроваджуватися в сільськогосподарську практику України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
пестицид, біфентрин, харчові продукти, ризик споживання, період напіврозпаду
ЛІТЕРАТУРА:
1. Mir S.A., Dar B.N., Mir M.M., Sofi S.A., Shah M.A. et al. Current Strategies for the Reduction of Pesticide Residues in Food Products. Journal of Food Composition and Analysis. 2022. Vol. 106. С. 104274. DOI : https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104274
2. Zhang J. J., Yang H. Metabolism and Detoxification of Pesticides in Plants. Science of the Total Environment. 2021. Vol. 790. P. 148034. DOI : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.148034
3. Liu, Q., Liu, Y., Dong, F. et al. Uptake Kinetics and Accumulation of Pesticides in Wheat (Triticum Aestivum L.): Impact of Chemical and Plant Properties. Environmental Pollution. 2021. Vol. 275. P. 116637. DOI : https://doi.org/10.1016/j.envpol.2021.116637
4. Lenhardt P. P., Brьhl C. A., Berger G. Temporal coincidence of amphibian migration and pesticide applications on arable fields in spring. Basic and Applied Ecology. 2015. Vol. 16. №. 1. P. 54-63. DOI : https://doi.org/10.1016/j.baae.2014.10.005
5. Woіejko E., Jabіoсska-Trypuж A., Wydro U. et al. Soil biological activity as an indicator of soil pollution with pesticides – a review. Applied Soil Ecology. 2020. Vol. 147. P. 103356. DOI : https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2019.09.006
6. 3RIVE 3D® Application System Program 2021-2022. FMC Corporation. 2021. URL : https://ag.fmc.com/us/sites/us/files/2021-10/2021-2022-END-FFP-APPINN-3RIVE%203D_V4.pdf
7. Унифицированные правила отбора проб сельскохозяйственной продукции, продуктов питания и объектов окружающей среды для определения микроколичеств пестицидов : методические указания №2051-79. Москва : Минздрав СССР, 1980. 40 с.
8. Методичні вказівки з газохроматографічного визначення біфентрину (талстару) в рослинних об'єктах, воді, грунті № 6207-91. Методичні вказівки щодо визначення мікрокількостей пестицидів у продуктах харчування, кормах та зовнішньому середовищі. Вип. 22. Ч. 1. К. : Укрдержхімкомісія, 1995. С. 9.
9. Guidance Document on Estimating Persistence and Degradation Kinetics from Environmental Fate Studies on Pesticides in EU Registration: report of the FOCUS Work Group on Degradation Kinetics. EC Sanco/10058/2005 version 2.0. 2006. 434 p.
10. Гігієнічна класифікація пестицидів за ступенем небезпечності: ДСП 8.8.1.2.002-98. URL : https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va002282-98#Text
11. Антоненко А.М., Вавріневич О.П., Коршун М.М. та інш. Гігієнічне обгрунтування моделі прогнозування небезпеки для людини при вживанні сільськогосподарських продуктів, контамінованих пестицидами (на прикладів класу піразолкарбоксамідів) : Інформаційний лист про нововведення в сфері охорони здоров’я. Вип. 1 «Гігієна харчування». 2018. № 28. 5 с. URL: http://ir.librarynmu.com/bitstream/123456789/705/1/10.pdf
12. Tewary D. K., Kumar V., Ravindranath S. D. et al. Dissipation Behavior of Bifenthrin Residues in Tea and its Brew. Food Control. 2005. Vol.16.3. P. 231-237. DOI : https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2004.02.004
13. Chauhan R., Monga S., Kumari B. et al. Dissipation and Decontamination of Bifenthrin Residues in Tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. 2012. Vol. 89. P. 181-186. DOI : https://doi.org/10.1007/s00128-012-0629-4
14. Bifenthrin. PPDB: Pesticide Properties Data Base. (accessed: 11.02.2023). URL: https://sitem.herts.ac.uk/aeru/ppdb/en/Reports/78.htm
15. Державні санітарні правила та норми. Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті : ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001. URL : https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0137588-01#Text
16. Healthy diet. FAO WHO. (accessed 05.04.2023). URL: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2024. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.