Довкілля та здоров'я | ISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485 |
Номер: 2 (91) - Червень, 2019 - Сторінки: 65-69
Профілактика йодозалежних захворювань в Україні (огляд літератури)
Тронько М.Д.1, Кравченко В.І.1
1 ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України»
УДК: 616.91 : 66.094.415
АНОТАЦІЯ:
В оглядовій статті розглянуті найбільш важливі питання масової групової та індивідуальної профілактики йодозалежних захворювань. В якості основного засобу йодної профілактики пропонується використання харчової йодованої солі. Розглянуто питання безпеки масової йодної профілактики та можливі негативні наслідки перевищення вживання йоду внаслідок неадекватної профілактики. Підкреслено ефективність масової йодної профілактики шляхом універсального йодування харчової солі. Зроблено взвод про необхідність законодавчого вирішення профілактики йодозалежних захворювань в Україні.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
йододефіцитні захворювання, профілактичні заходи, йодування харчової солі
ЛІТЕРАТУРА:
2. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of the Iodine Dificiency Disorders and Monitoring their Elimination : A Guide for Programme Managers. Geneva : WHO, 2001. 97 p.
4. Duncan B. J. H., Williams A.J., Murphy E. et al. A lack of thyroid hormones rather than excess thyrotropin causes abnormal skeletal development in hypothyroidism. Mol. Endocrinol. 2008. Vol. 22 (2). P. 501–12. https://doi.org/10.1210/me.2007-0221
6. Knudsen N., Bülow I., Laurberg P. et al. Low socio-economic status and familial occurrence of goiter are associated with a high prevalence of goiter. Eur. J. Epidemiol. 2003. Vol.18 (2). P. 175– 181. https://doi.org/10.1023/A:1023001400945
7. Tronko M., Kravchenko V., Fink D. et al. Iodine excretion in regions of Ukraine affected by the Chornobyl accident, experience of the Ukrainian-American cohort study of thyroid cancer and other thyroid diseases. Thyroid. 2005. Vol. 15, № 11. P. 1291-1297. https://doi.org/10.1089/thy.2005.15.1291
8. Тронько Н.Д., Мабучи К., Кравченко В.И., Хатч М., Лихтарев И.А. и др. Йодный статус и дозы облучения щитовидной железы у пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы, проживающих в северных регионах Украины (украинско-американское когортное исследование). Журнал НАМН. 2013. T.19, №3. C. 355-366.
9. Erwan A.G., Frithjof C.K., Kloareg B. A survey of iodine content in Laminaria digitate. Botanica Marina. 2004. 47. P. 30–37.
10. Webster S.H., Rice В., Highman В., von Oettingen W.F. The toxicology of potassium iodate: acute toxicity in mice. J. Pharmacol. Exp. Ther. 1957. Vol. 120. P. 171-192.
11. Webster S.II., Stohlman P.P., Highman B. The toxicology of potassium and sodium iodates. III. Acute ad subacute oral toxicity of potassium iodate in dogs. Toxicol. Appl. Pharmacol. 1966. Vol. 8. P. 185-192. https://doi.org/10.1016/S0041-008X(66)80002-9
13. Joint WHO/FAO Expert Committee on Food Additives. Matters of interest arising from the forty-third World Health Assembly. In: Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants : WHO Technical Report Series No. 806, Annex 5. Geneva : WHO, 1991.
14. Diosady L.L., Alberti J.O., Venkatesh M.G. et al. Stability of iodine in iodized salt used for correction of iodine-deficiency disorders. Food and Nutrition Bulletin. 1998. Vol. 19, №. 3. P 240-250. https://doi.org/10.1177/156482659801900306
15. Taurog A., Howells E.M., Nachimson H.I. Conversion of iodate to iodide in vivo and in vitro. J Biol. Chem. 1966. Vol. 241. P. 4686-4693.
17. Xiaochun T., Zhongyan S., Yanyan C. et al. More than adequate iodine intake may increase subclinical hypothyroidism and autoimmune thyroiditis: a cross-sectional study based on two Chinese communities with different iodine intake levels. European Journal of Endocrinology. 2011. Vol. 164. P. 943–950
19. Chung H.R., Shin C.H., Yang S.W., Choi C.W., Kim B.I. Subclinical hypothyroidism in Korean preterm infants associated with highlevels of iodine in breast milk. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2009. Vol. 94 (11). P. 4444-4447. https://doi.org/10.1210/jc.2009-0632
20. Kivoshi M., Tomoyashi T., Masayatiko K. Suppression of Thyroid function during Ingestion of Seaweed ”Kombu” (Laminaria japonica) in Normal Japonese Adults. Endocrine Journal. 2008. Vol. 55 (6). P. 1103-1108. https://doi.org/10.1507/endocrj.K08E-125
21. Thamer C., Bares R., Lipp H., Lipp H.P., Häring H.U., Gallwitz B. Iodine-induced thyrotoxicosis after ingestion of kelp-containing tea. J. Gen. Intern. Med. 2006. Vol. 21 (6). P. 11–14. https://doi.org/10.1111/j.1525-1497.2006.0344.x
22. Hartman A.A. Hyperthyroidism during administration of kelp tablets. Ned Tijdschr Geneesk. 1990. Vol. 134 (28). P. 1373 (in Dutch).
24. Kravchenko V., Houston R., Timmer A. Connecting the data of salt iodine and urinary iodine in populations improves USI/IDD monitoring and allows advocacy on optimal mandatory salt iodization. Conseguences and Control of Micronutrient Deficiencie : Micronutrient Forum (Istanbul, Turkey, 16–18 April 2007) : Abstract Book. 2007. P. 87.
25. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. 3rd ed. Geneva : WHO, 2007. 97 p.
26. Тананакіна Н.В. Оцінка ефективності масової йодної профілактики у Дніпропетровській області. Медичні перспективи. 2008. Т. 13, № 3. С. 75–80.
27. Zava T., Zava D. Assessment of Japanese iodine intake based on seaweed consumption in Japan: A literature-based analysis. Thyroid Research. 2011. Vol. 4(1). 14. doi: 10.1186/1756-6614-4-14. https://doi.org/10.1186/1756-6614-4-14
28. Jeon M.J., Kim W.G., Kwon H., Kim M., Park S., Oh H.S. et al. Excessive Iodine Intake and Thyrotropin Reference Interval: Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Thyroid. 2017. Vol. 27 (7). Р. 967-972. https://doi.org/10.1089/thy.2017.0078
29. Teas J., Pino S., Critchley A., Braverman L.E. Variability of Iodine Content in Common Commercially Available Edible Seaweeds. Thyroid. 2004. Vol.14 (10). Р. 836-841. https://doi.org/10.1089/thy.2004.14.836
30. Velasco I., Bath S.C., Rayman M.P. Iodine as Essential Nutrient during the First 1000 Days of Life. Nutrients. 2018. Vol. 10 (3). E290. https://doi.org/10.3390/nu10030290
31. де Бенуа Б., Швец О.В. Устранение дефицита йода — одна из ключевых задач здравоохранения. Международный эндокринологический журнал. 2011. № 6 (38). С. 1-7.
|