На головну   -   Редакція   -   Авторам   -   Архів номерів   -   Контакти   -   Індексація журналу UA   EN


Останній випуск

№ 1 (110), 2024


Підтримка

Видання журналу частково підтримується грантом
Американського національного інституту здоров'я
Міжнародного центру Фогаті
та Іллінойським університетом у Чикаго

Журнал

ISSN 2077-7477 (Print)
ISSN 2077-7485 (Online)

Науковий журнал з проблем медичної екології, гігієни, охорони здоров'я та екологічної безпеки

Засновник:
Державна установа "Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України"

Періодичність виходу:
чотири рази на рік

Довкілля та здоров'яISSN: 2077-7477 eISSN: 2077-7485
Номер: 1 (94)   -   березень, 2020   -   Сторінки: 76-79
Програма LANGUAL як інформаційна база у практиці ідентифікації продуктів харчування
Бугина Л.М.1, Паллаг О.В.1, Мелешко Т.В.1, Рукавчук Р.О.1, Баті В.В.1
1 Ужгородський національний університет

УДК: 351.778.2:613.2:004.65

РЕФЕРАТ:
Актуальність. Чітко структурований ієрархічний словник, пов'язаний з логічними і об’єктивними відносинами в сфері споживання харчових продуктів, іншими словами, з їх онтологією - вкрай необхідний для вирішення проблем гармонізації сучасних даних, які охоплюють сферу продовольчої безпеки, сертифікованої якості, технології виробництва, розподілу, а також здоров'я і комфорту кінцевих споживачів їжі.

Мета. Проаналізувати сучасний стан процесу розробки стандартизованих і комп'ютеризованих систем класифікації продуктів харчування, які підключаються до існуючих сучасних баз даних та дають інформацію про склад та нутріціологічні характеристики харчових продуктів в режимі реального часу.

Методи. Теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, літературний огляд зарубіжних наукових рецензованих джерел.

Результати. З'ясовано, що відсутність єдиної і зрозумілої цифрової мови є наявним упущенням у сфері комп'ютеризації та уніфікації інформації про продукти харчування, оскільки харчові об'єкти безперервно переміщаються від їх природного або фермерського походження, через технологічні ланцюги обробки та розподілу, до споживачів, локалізованих на різних континентах і маючих різні нутріціологічні потреби та фізіологічні запити, які можуть відрізнятися у країнах світу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:
продукти харчування, безпека, LanguaL, EuroFIR, FoodON.
ЛІТЕРАТУРА:
1. Ireland J., Møller A. What's New in LanguaL™? Procedia Food Science. 2013. Vol. 2. P. 117-121.
2. Al-Mawali A. Non-communicable diseases: shining a light on cardiovascular disease, Oman’s biggest killer. Oman Medical Journal. 2015. Vol. 30(4). P. 227.
3. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., ПетрівВ.О. Визначення вмісту важких металів у виноградному вині "Кагор" вітчизняного виробництва. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. праць. Харків, 2012. Вип. 1. С. 224-229. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2012_1_36.
4. Griffiths E.J., Brinkman F., Doolay D., Hsiao W. et al. FoodON: A Global Farm-to-Fork Food Ontology. ICBO/BioCreative. 2016. P. 202-209
5. Albukhitan S., Helmy T. Multilingual food and health ontology learning using semi-structured and structured Webdata sources. Proceedings of the The 2012 IEEE/WIC/ACM International Joint Conferences on Web Intelligence and Intelligent Agent Technology. Vol. 03 - IEEE Computer Society. 2012. P. 231-235.
6. Westenbrink S., Roe M., Oseredczuk M., Castanheira I., Finglas P. EuroFIR quality approach for managing food composition data; where are we in 2014? Foodchemistry. 2016. Vol. 193. P. 69-74.
7. Koval N., Pauk A., Buhyna L., Costa H. et al. Development of a national food composition data base in Ukraine following EuroFIR and BaSeFood projects. Traditional Food International Congress (4-5 October 2012). 2012. P. 120-122.
8. Alghamdi D.A., Dooley D.M., Gosal G., Griffiths E.J., Fiona S.L. et al. Food On: A Semantic Ontology Approach for Mapping Foodborne Disease Metadata. ICBO. 2017. P. 205-206.
Розроблено: ІГЗ НАМНУ © Довкілля та здоров'я, 2006-2024. Усі права захищені.
Використання текстових та графічних матеріалів сайту дозволяється лише з письмового дозволу редакції.